Slow Living Manifesto

Ik geloof dat door trager, eenvoudiger en bewuster te leven, je weerwerk kan bieden aan de rush van het leven en je zo meer rust en betekenis vindt.   Je voelt je meer verbonden met jezelf, anderen en de wereld waarin je leeft.

Misschien denk je: Ok klinkt interessant!  How to “Start-To-Slow-Living”? Waar is het 10-stappenplan?

Jammer genoeg werkt het zo niet..  Slow Living is een manier van leven die je niet van vandaag op morgen doet. Het is een proces waarin je groeit en wat ook bij iedereen anders zal verlopen omdat niemand hetzelfde is.

Maar volgende logische redenering geeft wel een aantal richtlijnen waarmee je aan de slag kan gaan.

Het doel van Slow Living is om een rustiger, bewuster, zinvoller en duurzamer leven te kunnen leiden en te komen tot meer verbondenheid met jezelf, anderen en de wereld waarin je leeft.

De belangrijkste voorwaarde hiervoor is TIJD! Tijd om bezig te kunnen zijn met de personen en de dingen die voor jou belangrijk zijn. Tijd om dit alles één voor één te kunnen doen, om het goed te kunnen doen, heel bewust en met meer diepgang.  Maar hoe doe je dat dan in een maatschappij die ons zegt “hoe sneller hoe beter” en “alles kan overal” ?

Meer tijd….  Velen zijn van mening dat de oplossing ligt bij een beter time-management van je doen en laten; beter plannen en liefst vanalles tegelijk doen om zo tijd te besparen.Maar dit is zeker de oplossing niet! (En dit kan ik zeggen uit eigen ervaring). In plaats van tijd te besparen zou het beter zijn om de tijd minder schaars te maken en vooral ook te aanvaarden dat er in een dag maar 24 uren zitten  en er dus nooit méér tijd zal komen.

Niet alles wat kan, moet!
EENVOUD is daarom het uitgangspunt van Slow Living.  Jezelf beperken: minder hebben, minder moeten en minder doen. Hier komt het kort samengevat op neer.  Dit verklaart waarom Slow Living een persoonlijk traject is en dus niet iedereen hetzelfde stappenplan kan volgen.  Ook bv. minder werken, jezelf minder verplaatsen, minder tv kijken, minder met je smartphone en sociale media bezig zijn en minder kopen kunnen helpen om de tijd minder schaars te maken en tot een bewuster, betekenisvoller en duurzamer leven te komen.

Dit is niet makkelijk want de reclame schreeuwt ons bijna overal en op elke minuut van de dag toe dat je het tegenovergestelde moet doen.   Maar ik merk dat steeds meer mensen af willen van hun oppervlakkige en te snelle leven en ze kiezen voor een leven met meer betekenis en duurzaamheid.

Ik geloof dat Slow-Living weerwerk biedt aan de onpersoonlijkheid, het wegwerpgedrag, het overmatige verbruik van onze maatschappij en milieuverwaarlozing en een oplossing biedt voor depressies, burn-outs en identiteitscrisissen.

SLOW-living is daarom een hele goede investering voor jezelf en voor de wereld van onze volgende generaties.

Wil je graag meer lezen over Onthaasting, het ontstaan van onze versnelde maatschappij en welke aanpassingen er op maatschappelijk vlak mogelijk zijn voor een meer onthaaste samenleving? Dan verwijs ik graag naar het e-book ‘Onthaasting. Op zoek naar tijd in een risicomaatschappij.’ van Dirk Geldof.

Het heeft mij alvast veel verheldering gebracht in mijn zoeken naar een onthaaster leven én mij doen inzien dat ik niet zo streng voor mezelf moest zijn door te denken dat mijn  snelle en drukke leven mooi enkel en alleen mijn eigen schuld was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *